Select the text you want to translate, then choose 'Vertalen'. Select the language you prefer. You can read and/or listen to the translated text.
Zelf direct aan de slag met uw gezondheid
Naar praktijk-
Bosschenhoofd
-
Breda
-
Etten-Leur
-
Hoeven
-
Oudenbosch
-
Rijsbergen
-
St. Willebrord
-
Zevenbergen
-
Zundert
- Het Huisartsenteam
Bekijk onze veelgestelde vragen
Bekijk onze veelgestelde vragen
Dan kunt u contact opnemen met de huisartsenspoedpost. Het gaat dus om de avonden, nachten, weekenden en tijdens feestdagen wanneer u snel geholpen moet worden. Er is sprake van spoed.
Maar, wat is spoed eigenlijk? Misschien vindt de één een blauwe teen heel erge spoed en belt de ander pas wanneer hij niet meer op z’n been kan staan.
Spoed is als:
- de klachten het afgelopen uur zijn ontstaan.
- de klachten steeds erger worden.
- de pijn ondraaglijk is.
Wilt u naar de huisartsenspoedpost? Doorloop dan eerst deze vragen van de Huisartsenposten West-Brabant.
Bij het maken van een afspraak stelt onze assistente u een aantal vragen. Ze vraagt naar uw klachten en waarom u hiervoor graag naar de praktijk komt. Dit doet zij niet uit nieuwsgierigheid. Het stellen van deze vragen is heel belangrijk. Zo kan de assistente namelijk een inschatting maken van de zorg die u nodig heeft. En ontvangt u de juiste zorg door de juiste zorgverlener op het juiste moment.
Heeft u een aandoening waar u langdurig zorg voor nodig heeft? Bijvoorbeeld diabetes, astma, longziekten of een hart- of vaatziekten. Dan kan de POH-S u ondersteunen. Zijn takenpakket is heel uitgebreid. Dit doet de POH-S allemaal:
- Bespreekt samen met u uw klachten en medische verleden.
- Voert lichamelijk onderzoek en medische handelingen uit.
- Geeft advies over gezond leven: samen maakt u een plan van aanpak.
- Begeleidt u bij het innemen van medicijnen en het omgaan met uw ziekte.
- Biedt zorg en ondersteuning aan ouderen.
- Overlegt met de huisarts of andere zorgverleners.
- Verwijst -als het nodig is- naar de huisarts of andere zorgverleners.
Naast een POH-S, vindt u in de praktijk ook een POH-GGZ. De POH-GGZ heeft de juiste kennis om je snel, zonder wachttijd en binnen uw eigen huisartsenpraktijk de juiste hulp te bieden bij psychische of sociale klachten.
Deze klachten kunnen heel divers zijn. Denk aan somberheidsklachten of depressies, opvoedkundige problemen, angstklachten, rouwverwerking, hulp bij beginnende dementie of andere problemen waar u zelf niet uit kunt komen. De POH-GGZ kan u de juiste weg wijzen.
De doktersassistente is heel erg belangrijk in de huisartsenpraktijk. Iedereen weet dat ze veel doet. Maar wat precies? Dit hebben wij even op een rijtje gezet.
De hoofdtaak van de doktersassistente is het bieden van ondersteuning in de praktijk. Dit klinkt natuurlijk erg breed. Hieronder valt bijvoorbeeld het opvangen van patiënten aan de balie, het informeren van patiënten over de praktijk, het maken van afspraken en het telefonisch te woord staan van patiënten. De assistente werkt samen met de huisarts, praktijkondersteuner en haar collega doktersassistenten.
- Ze heeft haar eigen spreekuur waarbij ze u helpt door het uitspuiten van oren, de behandeling van wratten, het meten van uw bloeddruk, verwijderen van hechtingen, verzorgen van uw wond, afnemen van een uitstrijkje en meer.
- Ze helpt de huisarts bij medische ingrepen, onderzoeken en handelingen zoals het toedienen van injecties, hechten, afnemen van uitstrijkjes en meer.
- Ze onderhoudt de instrumenten, de apparatuur en de materialen voor ingrepen, onderzoeken en behandelingen.
- Ze verwerkt alle medische gegevens in het elektronisch patiëntendossier.
- Ze informeert u over de behandeling en het vervolg.
De administratieve taken van een doktersassistente
- Na een bezoek aan de huisarts worden uw gegevens bewaard in een huisartsen informatie systeem. De doktersassistente zorgt ervoor dat deze gegevens up-to-date zijn.
- Ze houdt de medicijnen voorraad van de praktijk in de gaten.
- Ze verwerkt medische gegevens en uitslagen van onderzoeken. Stel, u heeft bloed laten prikken. De doktersassistente krijgt hier de uitslag van en adviseert u, in overleg met de huisarts.
- Ze houdt de financiële administratie en post bij.
De taken van een doktersassistente kunnen per praktijk verschillen. Dit gaat in overleg met de huisarts. Sommige assistenten houden bijvoorbeeld een eigen spreekuur om patiënten met een chronische ziekte te helpen, zoals mensen met diabetes. Doktersassistenten hebben net als de huisarts een beroepsgeheim, en gaan zorgvuldig met uw privacy om.
Uw zorgverzekeraar vergoedt de zorg die u krijgt van uw huisarts. En een bezoek aan de huisarts gaat niet ten koste van uw verplichte eigen risico. Wel kan het zijn dat de huisarts extra onderzoek moet doen. Bijvoorbeeld bloedprikken om te beoordelen welke zorg u nodig heeft. Deze zorg valt wel onder uw verplichte eigen risico. Net als de geneesmiddelen die een huisarts voorschrijft.
Wilt u precies weten hoeveel u vergoed krijgt voor bijvoorbeeld medicijnen en bloedonderzoek? Dat kunt u het beste aan uw zorgverzekeraar vragen. Want het maakt veel uit welke zorgverzekering u heeft afgesloten.
Op het overzicht van uw zorgverzekeraar ziet u elk kwartaal kosten voor de huisarts terugkomen. Zelfs als u niet bij de huisarts bent geweest. Dit komt omdat huisartsen in Nederland elk kwartaal mogen declareren. Dit heet het inschrijftarief.
Het inschrijftarief is het geld dat de huisarts elk kwartaal ontvangt voor alle ingeschreven patiënten, of u nu wel of niet bent langs geweest. De zorgverzekeraar betaalt dit bedrag aan de huisarts. Het zorgt ervoor dat u altijd bij uw huisarts terecht kunt wanneer u zorg nodig heeft.
Voor sommige specialistische zorg heeft u geen verwijzing nodig. U kunt meestal zonder verwijzing naar een:
- fysiotherapeut;
- oefentherapeut;
- mondhygiënist;
- huidtherapeut;
- diëtist;
- ergotherapeut;
- logopedist;
- podotherapeut.
Het hangt van uw zorgverzekeraar en verzekering af of u deze zorg (volledig) vergoed krijgt. Met vragen hierover kunt u terecht bij uw zorgverzekeraar.
U heeft wél een verwijsbrief nodig voor specialistische zorg in bijvoorbeeld het ziekenhuis of wanneer u voor lange tijd medicatie nodig heeft vanwege een chronische aandoening.
Dat doet u via onze beveiligde patiëntomgeving. Hiermee kunt u online veilig en snel:
- uw medicatiegegevens bekijken of een herhaalrecept aanvragen.
- een vraag stellen. Stuur veilig een bericht naar ons. Een document of foto toevoegen is ook mogelijk. U krijgt een melding zodra een antwoord voor u klaarstaat.
- een afspraak maken zonder wachttijd en wanneer het u uitkomt. Gebruik hiervoor onze online agenda.
- uw dossier inzien. U heeft toegang tot de gegevens over uw gezondheid zoals bij ons bekend. Denk hierbij aan uw klachten, medicijnen, overgevoeligheden en allergieën, uitslagen, onze metingen zoals bijvoorbeeld uw bloeddruk, brieven en verwijsbrieven.
- Ga naar rucphen.uwzorgonline.nl.
- Maak een account aan.
- Na controle van uw aanvraag door onze praktijk ontvangt u een bericht. Dit kan enkele werkdagen duren.
- Meld u aan met uw inloggegevens via de knop ‘inloggen’.
Of download de app Het Huisartsenteam
- Download de app Het Huisartsenteam op uw telefoon of tablet.
- Open de app en log in met DigiD.
- Zoek onze praktijk in de lijst.
- Maak een account aan via de knop ‘registreren’. Heeft u al een account via de website? Ga dan naar de volgende stap.
- Na controle van uw aanvraag door de praktijk ontvangt u een bericht. Dit kan enkele werkdagen duren.
- Meld u aan met uw inloggegeven via de knop ‘aanmelden’.
Jazeker. U kunt verschillende instructievideo's bekijken.
Geen zorgen! Heeft u andere vragen over Uw Zorg online of komt u er niet helemaal uit? Neem dan even hier een kijkje.
Meer vragen en antwoorden
Zelf online regelen
Alles is zo geregeld. Snel, eenvoudig en binnen een paar stappen.